Pe masura ce imbatranim, organismul are un curs firesc de deteriorare. Foarte frecvent pacienți sustin ca au dureri de spate sau dureri de șold, deoarece acestia au boala degenerativa a articulatiilor. Acest lucru ar putea contribui la plângerea lor actuală, insa este puțin probabil ca radacina problemei lor sa fie legată de degenerare. Există o mare probabilitate ca durerea sa fie generata de un alt motiv, și de cele mai multe ori, este ceva ce poate fi tratat cu ajutorul unui terapeut.

Ce este boala degenerativa a articulatiilor?

Boala degenerativa a articulatiilor, sau osteoartrita, este cea mai comuna forma de artrita, și aceasta afectează milioane de oameni din întreaga lume. Aceasta se produce atunci cand cartilajul de la capetele oaselor se deterioreaza de-a lungul timpului. Această condiție este, de obicei cea mai raspandita la nivelul mainilor, gâtului, spatelui, genunchilor, gleznelor si soldurilor. Desi nu exista nici un leac pentru aceasta afectiune, există terapii care pot ajuta la ameliorarea durerii si imbunatatirea functiei articulare. Aceste tratamente includ totul, de la diferite medicamente la terapie manuală, inclusiv exercitii fizice, precum și stimulare musculara.

Bolile articulare degenerative provoca durere?

În prezent, paciențiilor li s-au spus o serie de lucruri diferite cu privire la acest subiect. Unii stiu că durerea lor este în întregime legată de degenerare, și nu există nimic care poate fi făcut cu privire la aceast lucru. Altora li s-a spus că au nevoie să fie văzuti de medic o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni, astfel încât durerea lor să nu se agraveze. Durerea poate fi legata de o degenerare în cazuri severe; literatura de specialitate menționează că degenerarea usoara pana la moderata nu este sursa probabila pentru durere.

Au existat o serie de studii care au abordat aceasta problema. Unul, în special, a examinat un grup de indivizi asimptomatici, oameni care nu au avut un episod de dureri de spate. S-a descoperit ca 83 la suta din aceste persoane au avut modificari degenerative semnificative, dar nu au avut dureri. În concluzie, durerea poate fi generata de o degenerare moderată până la severă. Avand in vedere acest aspect, oamenii care au dureri și prezinta o degenerara usoara pana la moderată ar trebui să realizeze că durerea lor este probabil cauzată de altceva.

Miturile osteoartritei

Osteoartrita este cea mai frecventa cauza de handicap si aproximativ jumatate dintre pacientii cu alte boli cronice, de asemenea, au osteoartrita. Există anumite mituri despre pacienții cu o boala degenerativă articulară care continuă să persiste, dar pur si simplu acestea nu sunt adevarate. Mai jos sunt prezentate cateva mituri si adevărurile reale:

1) Osteoartrita este pur și simplu o parte integrantă a imbatranirii

-. Acesta conditie nu este inevitabilă. Este un proces complicat și unul care are de-a face cu modul în care receptorii din celulele cartilaginoase reacționeaza la forțele fizice.

2) Imagistica medicala spune intreaga poveste a osteoartritei

- De fapt, nu putem spune cât de multa durere sau problemele de degenerare afecteaza un pacient doar pe baza unei scanari x-ray. Cele doua aspecte nu se corelează. Uzura meniscala la pacienții mai în vârstă este observata la RMN in peste 80% din cazuri, dar nu este, de obicei, o cauza de durere.

3) Nu se poate face nimic pentru osteoartrita.

- Inca nu putem reconstrui cartilajul. Ar fi ceva la care celulele stem ar putea sa ne ajute in viitor. In prezent insa, exista  tratamente precum terapia fizica, medicamente, injecții si tonice, care pot ajuta la ameliorarea non-operatorie a durerii in mod dramatic.

4) Pacienții cred că, atunci când utilizeaza o articulatie, cauzează daune la acest nivel

- Nu există dovezi care sa susțina asta. Dovezile sprijină de fapt, beneficiile pe termen lung ale exercițiului. Atunci când un pacient primește o injecție într-o articulatie artritica, i se permite exercitarea și cresterea de sănătate musculo-scheletica si cardiaca. Ameliorarea durerii permite aceste beneficii, și leziunile articulare viitoare nu sunt promovate.

5) Pacienții cred că vor avea nevoie cu totii de interventii chirurgicale pentru osteoartrita.

- Aproximativ 40% din seniori sufera de osteoartrita la genunchi sau solduri. Doar aproximativ 5% dintre acestia vor suferi vreodată o înlocuire de articulatie.

 

Tratament naturist boala articulara

Despre bolile degenerative