Unghiile fragile, slabe, care plesnesc, se descuameaza si se rup usor sunt o condiție comună. În cele mai multe cazuri, acestea nu sunt un indiciu al unei probleme medicale care sta la baza. Onicoschizia este termenul tehnic pentru unghii fragile, care se rup. Cele mai multe persoane constata ca aceasta conditie se agravează în timpul iernii din cauza umidității scăzute și căldurii uscate. Există mai multe moduri in care persoanele cu onicoschizie isi pot îmbunătăți starea unghiilor lor.

Preocupări pentru sănătate

Anumite condiții ale unghiilor sunt simptomatice pentru o problema de sanatate. In cazul în care unghiile se deterioreaza sau prezinta cavități mici, este posibil să fie vorba despre o afecțiune a pielii, cum ar fi psoriazis, dermatită sau alopecie. Consultati un medic în cazul în care unghiile va sunt decolorate sau în cazul în care starea unghiilor este persistentă, dureroasa sau altfel anormala.

Cauze de mediu

Expunerea prelungită la apă, cum ar fi spălarea vaselor la mana, este cauza principala a unghiilor fragile, slabe. Solutiile pentru indepartarea lacului de unghii care contin acetona  slabesc unghiile, asa ca oamenii care isi fac manichiura frecvent pot fi predispusi la astfel de probleme. Prin taierea unghiilor sau cuticulelor se pot introduce bacterii, care slăbesc patul unghial și provoca fragilitate unghiilor.

Dieta si suplimente

Onicoschizia este rareori legată de dieta. Deficienta de fier poate provoca condiția, dar pentru majoritatea oamenilor, onicoschizia este un rezultat al factorilor externi. Colegiul American Osteopatic de Dermatologie, sugerează că, în cazul în care unghiile de la mana sunt fragile, dar unghiile de la picioare sunt puternice, problema nu este internă. Un supliment alimentar poate ajuta la îmbunătățirea starii unghiilor la unele persoane. Un studiu realizat de Departamentul Universitatii de Dermatologie din Columbia a constatat ca 63 la suta dintre subiectii care au luat zilnic un complex de vitamine B ( in special biotina) au prezentat o ameliorare a simptomelor de onicoschizia. Potrivit Departamentului Universitatii de Dermatologie din Columbia, poate dura pana la sase luni pentru a vedea îmbunătățiri, iar femeile gravide nu ar trebui să ia biotina.

Evitați umezeala

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru unghiile casante este expunerea repetata la umezeala. Unghiile devin mai moi si au mai multe sanse de a se descompune, rupe si descuama atunci cand sunt expuse la apă și uscate frecvent pe o bază de zi cu zi. Purtarea mănușilor de cauciuc in timpul unor sarcini, cum ar fi spalatul vaselor, sau alte treburi casnice care necesită punerea mainilor in apa este una dintre cele mai simple remedii pentru despicarea și descuamarea unghiilor.

 

Evitați produse chimice concentrate

Contactul cu substanțe chimice dure poate provoca uscarea si casarea unghiilor. Purtati manusi de cauciuc atunci când utilizati detergenți și solutiile care conțin acetonă sau formaldehidă. Manichiurile frecvente pot fi dăunătoare, deoarece produsele pentru infrumusetarea unghiilor conțin substanțe chimice care pot provoca uscare si deteriorare.

Hidrati-va mainile si unghiile

Folositi o crema de maini si unghii care contine lanolina, vitamina E sau alfa-hidroxi acizi de mai multe ori pe zi; este un remediu simplu pentru unghiile despicate și descuamate. Frecati crema pe și sub unghii pentru a hidrata paturile de unghii. Pentru unghii extrem de uscate si fragile, puteți face un tratament intensiv prin acoperirea mâinile strat gros cu o crema intens hidratanta sau vaselina, apoi puneti-va manusi din bumbac care să permită cremei sa fie absorbite peste noapte.

Alimentati-va corect

Despicarea și descuamarea unghiilor poate fi reazolvata prin creșterea aportului de anumite vitamine și minerale. Adesea, primele simptome de nutriție proastă sunt aparenta plictisitoare, lipsita de viață și unghiile uscate, casante. Vitaminele, mineralele si nutrienti sunt distribuiti de către organism într-un mod sistematic, acordand prioritate organelor și proceselor vitale. Prin urmare, în cazul în care aceste elemente nutritive sunt insuficiente, parul si unghiile vor fi zonele care sunt forțate să primeasca cel mai puțin. Printre substantele nutritive esentiale pentru un par sanatos si unghii sunt vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C, cupru, zinc, fier și proteine. Aceste substante nutritive sunt cel mai bine absorbite de organism atunci cand sunt consumate din surse alimentare naturale, dar pot fi folosite si suplimentele, ca următoarea opțiune mai bună.

 

Tratament naturist descuamarea unghiilor

Remodelare corporala

Despre unghii