Sistemul nostru respirator funcționează în strânsă legătură cu sistemul circulator pentru a menține alimentatia organismului cu oxigen necesar pentru ca aceasta să-si finalizeze sarcinile, in scopul de a ne menține plini de energie și sănătatosi. Pentru a efectua transferul de oxigen din aer la sânge, și transferul de monoxid de carbon din sânge la aerul expirat, plamanii sunt compusi din mai multe părți diferite, care lucrează împreună pentru a finaliza aceste sarcini.

Sistemul respirator este format din căile respiratorii și plămânii înșiși. În primul rând, aerul intra in corpurile noastre prin nari sau gura. În cazul în care vine prin nas, trece prin nazofaringe, iar in cazul în care vine prin gura, trece prin faringele oral. În continuare, aerul se deplaseaza in jos la glota, clapeta care acopera intrarea catre plamani pentru a impiedica patrunderea de alimente și apa în plămâni. După trecerea în trahee, aerul intră în plămâni.

Datorită structurii delicate a plămânilor, se pot produce usor neregularitati, care pot interfera cu capacitatea noastră de a respira. Dacă inspirăm fibre de azbest, acestea pot produce daune grave la nivelul plamanilor ; pot cauza cancer pulmonar, mezoteliom, placi pleurale, efuziune pleurală si azbestoza.

Poluanții și sistemul respirator

Calitatea slabă a aerului afectează pe scară largă sănătatea umana. Cel mai mare efect, de obicei, se produce la nivelul sistemului cardiovascular și, de asemenea, al sistemului respirator. Cu toate acestea, reacțiile fiecărui individ la poluanții atmosferici depind de tipul de poluanți la care un individ este expus in cea mai mare parte, gradul de expunere, starea de sănătate a individului și genetica.

Persoanele care au cea mai mare expunere față de poluanții atmosferici sunt, de obicei cele care au in cea mai mare parte activitati în aer liber. Zilele încețoșate si fierbinti pot crește expunerea la poluarea aerului. Aceasta poluare poate provoca unele probleme de sanatate, cum ar fi modificările fiziologice și biologice, care pot duce la dificultăți de respirație, tuse, respirație șuierătoare, și, de asemenea la agravarea condițiilor cardiace și respiratorii existente.

Cel mai afectat ca urmare a expunerii prelungite la poluarea aerului este sistemul respirator. Plămânii sunt cei care se ocupa in mod direct de respirația aerului. Particulele din aer de care organismul are cea mai mare nevoie sunt cele de oxigen. Între timp, în loc de oxigen, aer conține anumite substanțe poluante, dăunătoare. Sistemul respirator este de fapt sensibil la poluanții, deoarece este construit din membrane. Plămânii sunt structurati să dețină o capacitate mare de aer pentru livrarea de oxigen prin circulația sângelui.

Poluanții din aer, cum ar fi metalele, ozonul și radicalii liberi pot afecta în mod direct celulele țesutului plămânilor. Ozonul este nociv pentru alveolele în care se produce schimbul de oxigen si dioxid de carbon. Tesuturile cailor aeriene sunt bogate in enzime bioactive care pot converti poluanții organici in metaboliți reactivi. Aceasta transformare poate duce la leziuni pulmonare secundare.

Țesutul pulmonar conține surse bogate de sânge, care poate aduce substanțe toxice pentru metaboliții organelor de la distanță. Pentru a răspunde acestor contaminanti toxici, celulele pulmonare vor elibera diferiti mediatori chimici, care pot afecta funcția unui alt organ, inclusiv a sistemului cardiovascular. Se poate, de asemenea, produce o inflamatie a plamanilor, precum și o reducere a functiei pulmonare.

Pentru minimizarea expunerii la un aer poluant pentru sistemul respirator, se pot instala sisteme de purificare a aerului în locuinte, pentru o respiratie mai sănătoasa și cu mai putini poluanti.

Cum afecteaza fumul de tigara sistemul respirator?

Efectele fumatului asupra sistemului respirator este larg, provocând pagube imediate, care persistă pe o perioadă lungă de timp. Această deteriorare se produce de fiecare dată cand se intra in contact cu fumul de tigara, și va contribui la orice rău produs anterior.

Există multe toxine in fumul de tutun, iar toate aceste substanțe chimice sunt depozitate in plamani. Prima etapă a prejudiciului apare atunci când toxinele călătoresc până la plămâni si produc arsuri mici in părți critice ale sistemului respirator. Acest lucru afecteaza totul, de la caseta de voce, pana firele de par mici care filtreaza aerul pe care îl respirăm.

Următoarea etapă de deteriorare se produce in zonele pulmonare care foloseste aerul. Fumatul dăunează capacitatii acestor sisteme mici de aer de a permite patrunderea de oxigen în sânge. Acesta este principalul motiv pentru care fumătorilor le este greu să exercite. Mulți ani de acest prejudiciu vor duce la emfizem.

Etapa finală a prejudiciului are loc de la expunerea pe termen lung la fumul toxic. Produsele chimice care stau in plamani vor începe să deterioreze codul genetic al fiecărei celule. În cele din urmă celulele vor evolua intr-o forma care creste necontrolat și este dificil de distrus. Acest proces este cunoscut sub numele de cancer, și în esență este creșterea necontrolata de celule cu care corpul nostru nu poate lupta.

Atunci când se renunta la fumat, nu numai ca este oprit prejudiciul, dar corpul uman, in mod uimitor,  poate repara tretat prejudiciul. În cele din urmă, cele mai multe dintre efectele negative pot fi reparate, de aceea este important să se renunțe la fumat înainte de a se trece de o linie în care cancerul si emfizemul pot să se dezvolte. Din păcate, nu putem ști cu certitudine când atingem sau depasim aceasta linie, de aceea este foarte important să renuntam la fumat cat mai devreme posibil.

 

Tratament naturist pentru aparatul respirator