Potrivit Asociatiei Nationale a Sanatatii, “80% din accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite!”. Toată lumea este supusa unui risc pentru un accident vascular cerebral, insa toată lumea are, de asemenea, puterea de a reduce acest risc.

Factori de risc: necontrolabili vs controlabili

Există unii factori de risc pentru accident vascular cerebral care nu pot fi controlati , precum : vârsta, sexul, rasa, istoria de familie și un accident vascular cerebral sau AIT anterior. Inainte de a trece la factorii de risc controlabili, sunt necesare câteva observații cu privire la doi dintre acești factori de risc necontrolabili.

- Vârsta. Deși nu putem avea nici un control asupra varstei cronologice, avem posibilitatea de a ne reduce vârsta biologica prin încetinirea procesului de îmbătrânire.

- Istoricul familial. Dacă cineva din familie a avut un accident vascular cerebral, atunci exista un risc mai mare pentru un accident vascular cerebral. O parte din aceasta istorie ar putea fi genetica si o parte din ar putea fi datorata stilului de viață. Nu putem avea nici un control asupra geneticii, dar putem  avea cu siguranță un control asupra stilului nostru de viață. Am puterea face schimbari in alimentatie, consumul de alcool sau tutun, factori care au contribuit la accidentul vascular cerebral al membrului din familie.

După cum puteți vedea, există 5 factori de risc necontrolabili din care 2 oferă posibilitatea de a lua unele măsuri pozitive pentru a reduce impactul acestora. Vestea bună este că există 8 factori de risc controlabili care au un grad ridicat de control asupra lor, ajutand astfel la reducerea în mod substanțial a riscului de un accident vascular cerebral. Acestia sunt:

- Controlul tensiunii arteriale

- Controlul bolilor de inima in special fibrilatie atriala

- Renuntarea la fumat

- Controlul consumului de alcool.

- Controlul colesterolului

- Controlul diabetului

- Controlul greutății prin dieta, exercitii fizice si nutritie.

- Verificarea pentru alte probleme circulatorii

Pași care pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Aceste  etape va vor ajuta să adoptati o abordare proactivă în vederea reducerii riscului de accident vascular cerebral.

• Consultati regulat un medic calificat. Dacă nu știți ce tensiune arteriala aveti, sau care va este nivelul de colesterol, sau de zahăr din sânge, atunci trebuie să aflati aceste valori de referință cât mai curând posibil prin efectuarea de analize medicale. De asemenea este necesari sa va verificati inima si sistemul circulator,  în special arterele carotide.

• Asigurați-vă că tensiunea arterială este sub 120/80. Orice masura peste 120/80 este îngrijoratoare, iar ce depaseste 140/90 este un semnal de alarma pentru a lua măsuri. Tensiunea arteriala creste riscul de accident vascular cerebral de 4-6 ori si este factor de risc numarul 1 pentru un accident vascular cerebral.

•Asigurați-vă că nivelul colesterolului este sub 200. Orice masura peste 200 este îngrijoratoare și ce depaste 240 este un semnal de alarma pentru a lua măsuri.

•Asigurați-vă că nu sunteti diabetici. Cu diabetul n u este de joaca. Nu numai că crește riscul de accident vascular cerebral, dar afectează, de asemenea, multe alte sisteme de organe din corp. Există mulți pași pozitivi pentru a gestiona nivelul de zahăr din sânge.

• Controlati-va greutatea. Dacă sunteți supraponderali, atunci aveti nevoie de unele schimbări pozitive în tiparele alimentare. Nu este vorba despre o dieta. Dietele nu funcționează.  Este nevoie de adoptarea unui stil de viata pentru o pierdere în greutate pe termen lung.

• Cresteti aportul de fibre. Aportul de fibre adecvat poate reduce 3 dintre riscurile de accident vascular cerebral: excesul in greutate, colesterolul si diabetul zaharat.

• Creșteti aportul de apă. Consumul adecvat de apă este fundamental pentru o sănătate bună. Apa este ingredientul nr 1 pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.

 

Tratament naturist accident vascular cerebral