Eczema poate fi clasificata fie ca o reacţie alergică, sau ca o conditie autoimuna, dar, în orice caz, aceasta implică o anormalitate a functiei sistemul imunitar la nivelul straturilor de piele. Acest lucru duce la simptome de eczeme, care includ o erupţie roşie şi senzaţie de mâncărime, cu uscăciune, îngroşare, şi scalarea a pielii. Cel mai adesea, acesta va apărea pe mâini şi picioare, fata, genunchi si coate, deşi poate afecta orice parte a corpului.

Eczema este in crestere in incidenta, si este mult mai frecvente la sugari si copii, deşi afecteaza de asemenea si multi adulti. Se estimează că aproximativ 30% din populatia SUA a fost afectată de eczeme la un moment dat in viata. Cauza eczemelor nu este intotdeuna ​​cunoscută, deşi adesea are o componentă genetică şi este asociată cu alte afecţiuni de tip autoimun, cum ar fi alergiile sezoniere sau astmul.

Cei care sufera de eczeme, ştiu cel mai bine cât de greu le poate face viaţa uneori. Din fericire, există o serie de lucruri pe care le puteţi face pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de eczeme, precum si pentru a preveni eruptiile.

În primul rând, există câteva sfaturi de bază care se pot urma pentru a ajuta in acest sens :

• Evitarea sapunurilor dure şi a detergenţilor cu substanţe chimice sintetice poate reduce sensibilitatea pielii dumneavoastră. Încercaţi să utilizaţi în schimb produse naturale.

• Evitaţi temperaturile extreme, în special căldura. Transpiraţia excesivă si supraîncălzirea pot provoca apariţia de focare.

• Nu purtaţi haine care pot irita pielea, cum ar fi lana.

• Folositi o crema hidratanta naturala de calitate in fiecare zi. Uscăciunea pielii creşte atacuri eczematice.

Tratamentele conventionale pentru eczeme sunt puţine, din păcate, şi unele dintre cele care sunt disponibile vin cu efecte secundare nedorite. Cremele pe baza de hidrocortizon pot ajuta la camarea mancarimilor si reduc inflamatia, precum si cremele cu corticosteroizi, dar nu intotdeauna acestea aduc rezultatele dorite.  Antibioticele s-au dovedit eficiente in reducerea focarelor precum şi in prevenirea infectiei ,insa utilizarea acestora pe termen lung poartă riscul de a dezvolta rezistenta la antibiotice, precum şi de perturba sistemul imunitar.

Din acest motiv, cu excepţia cazului în care eczema este severa, celmai probabil  veţi dori să încercaţi tratamente naturale.

Cele două zone mai importante de luat în considerare în relaţia cu sistemul imunitar sunt sistemul digestiv şi sistemul endocrin.

• Sistemul digestiv conţine un număr mare de celule ale sistemului imunitar, astfel încât o digestie nesanatoasa va duce la un sistemimunitar mai slab şi si la o producere de mai multe focare eczematice.

• Sistemul endocrin implică hormonii, şi în caz de eczeme, hormoni implicaţi în stresul specific vor avea un efect negativ asupra eczemei, dacă nivelul de stres este prea ridicat.

Pentru a menţine o digestie sănătoasă, este important să se evite alimentele care cresc inflamaţia în organism. Acestea includ alimente bogate in zahar si grasimi saturate, carne rosie, produse lactate, şi ouă. Deşi nu poate fi posibil pentru toată lumea ca sa evite complet  aceste alimente, ele ar trebui consumate in cantitati minime  sau moderare. Unii oameni au alergii la anumite alimente, cum ar fi grâu sau produse le lactate, astfel încât, dacă observaţi ca anumite alimente ingreuneaza digestia, încercaţi sa le evitati. În general, menţinerea unui regim alimentar sănătos şi echilibrat cu proteine ​​adecvate, carbohidrati sanatosi, fructe, legume şi fibre va ajuta la crearea unui sistem digestiv sănătos şi la reducerea focarelor de eczeme. De asemenea, consumul corespunzator de apa potabilă pentru a va mentine hidratati, ajuta organismul sa reziste reacţiei alergice asociată cu eczema.

Stresul nu este doar un concept mental, ci o condiţie fizică foarte reala. Atunci când organismul este într-o permanentă stare de stres, este afectata si producţia hormonala, ceea ce va afecta apoi o varietate de sisteme din organism. În caz de eczeme, un nivel crescut de hormoni de stres slabeste sistemul imunitar, lasandu-l hipersensibil şi mai susceptibile de a avea un focar de eczeme. În plus, stresul cronic în timp va duce la oboseala corpului, slăbirea glandelor suprarenale si metabolismului, ingreunand capacitatea de menţine stabilitatea sistemului imunitar.

Conexiunea minte-corp în eczeme poate fi ceva care ar trebui să fie luat în considerare. Pielea serveşte ca un strat de prima de protecţie pentru toate sistemele sensibile de organe interne care alcătuiesc corpul. Atunci cand exista o o mentalitate prea protectoare poate face ca pielea sa devina exagerat de protectoare si, de asemenea, hipersensibila la mediul său. Trebuie sa se tina cont de faptul ca eczema este o condiţie imuna, iar sistemul imunitar este responsabil pentru protejarea organismului împotriva ameninţărilor.

Există, de asemenea, unele suplimente naturale, care pot ajuta in aceste conditii:

• Cremele sau unguentele care contin aloe, galbenele, tataneasa, echinaceea si alte plante care pot ajuta la vindecarea si calmarea pielii, reduc mâncărimea, şi preveni infectarea.

• Suplimentele pe baza de uleiuri de peşte s contin EPA / DHA, care ajuta la reducerea raspunsului inflamator în organism şi consolideaza sistemul imunitar.

• Adaptogenii cum ar fi ashwaghanda, Rhodiola Rosea (Rhodiolin Calivita) sau lemnul dulce pot ajuta la îmbunătăţirea rezistentei la stres, cresc energia, şi îmbunătăţesc calitatea somnului.

• Anti-inflamatoarele naturale, cum ar fi curcuma, bromelaina, sau Boswellia pot  reduce raspunsul inflamator asociat cu eczema.

În general, există o serie de lucruri care pot fi incercate în tratarea naturala a eczemelor înainte de a recurge la medicamente pe baza de prescriptie medicala, cu efecte dăunătoare. Indiferent de tipul de eczeme, este important să fiti răbdători şi să recunoasteti faptul că simptomele nu dispar peste noapte, iar dacă sunteti consecventi în urmarea tratamentului, veţi vedea imbunatatiri concrete de-a lungul timpului.

 

Tratament naturist eczeme