La barbati, expresiile “, sterilitate, infertilitate, şi tulburări erectile”, tind să fie amestecate în mod incorect şi schimbate intre ele. Cu toate acestea, adevărul este ca, cele trei denumiri semnifică trei condiţii diferite. Este  esenţial pentru fiecare bărbat adult, care este interesat de starea lui de sănătate sexuală şi generala, să înţeleagă şi să fie conştient de distincţia fundamentală între aceste trei condiţii.

Sterilitatea

Sterilitatea este frecvent folosita ca sinonim cu infertilitate, deşi ambii termeni indică o incapacitatea de a avea un copil, există o diferenţă simpla intre acestea. Sterilitatea indică faptul că nu este posibil pentru un bărbat şi o femeie sa produca un copil. Un diagnostic medical de sterilitate poate fi furnizat în urma unui examen cuprinzător şi ar trebui să dovedească dacă există sau nu există vreo generaţie de sperma în testicul. Sterilitatea de obicei înseamnă că individul nu este capabil de a reproduce sexual din cauza problemelor din sistemul de reproducere. Această condiţie este destul de limitata la sistemul de reproducere şi ar putea avea mai multe cauze cum ar fi o urmare a prejudiciului sau a fluxului de sange anormal la nivelul testiculelor.

Infertilitatea

Infertilitatea reprezintă incapacitatea de a concepe sau imposibilitatea de a deveni gravidă. În plus, aceasta înseamnă că un bărbat şi o femeie, nu sunt sterili, ci din orice motiv, femeia nu este în măsură să rămâna gravidă. Această problemă poate apărea din cauza unor probleme specifice, care nu pot fi asociate neaprat cu sistemul de reproducere. Uneori, incapacitatea de a concepe apare ca un rezultat psihologic sau emoţional sau datorita efectelor secundare ale unor produse farmaceutice.

In general, trei lucruri trebuie să se întâmple pentru ca o sarcina sa fie posibila: sperma trebuie să fie adecvată, tuburile uterine trebuie să fie complet deschise, şi în sfârşit, ovulatia să apară fără piedică. În cazul în care una dintre aceste conditii nu este îndeplinită, cuplul se confrunta cu infertilitate. Dacă toate condiţiile au fost îndeplinite, dar concepţia nu are  încă loc, atunci condiţia este menţionată ca sub-fertilitate.

Infertilitatea masculina nu este o problemă neobişnuită. Problemele de sex feminin sunt cauza a aproximativ o treime din probleme de infertilitate. O alta treime din dificultăţi sunt cauzate de sexul masculin. Alte dificultăţi provin dintr-o combinaţie de probleme ale ambelor sexe.

Infertilitatea masculina este de obicei cauzata de:

• Varicocel- O condiţie în care venele de pe testicule devin extinse. Această problemă de obicei cauzeaza o incazire anormala a regiunii genitale, care are apoi un efect negativ asupra producţiei de spermă.

• Blocajul: Daune la orice parte a sistemului reproductiv masculin nu pot permite spermei sa fie eliminata unde trebuie.

• Efecte de boli: Bolile precum fibroza chistica devin de multe ori cauza infertilitatii masculine.

Mai jos sunt alte câteva lucruri care duc de obicei la un număr mic de spermatozoizi:

• Alcoolismul

• Consumul de droguri

• Fumatul

• Bătrâneţea

• Pesticidele şi alte tipuri de toxine de mediu

• Diferite condiţii de sănătate, inclusiv dezechilibre hormonale si boli de rinichi

• Anumite tipuri de produse farmaceutice

• Efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer

Impotenţa

Impotenta sau disfunctia erectila (DE) este incapacitatea cronică de a obţine sau de a sustine o erectie adecvata pentru a efectua actul sexual. Este destul de răspândită şi afectează nu mai puţin de unul din 10 bărbaţi. Prin urmare, există milioane de barbati care se lupta cu probleme de impotenta. Din păcate, aproximativ 10% din persoanele afectate primesc tratament. Sansele de confruntare cu impotenta cresc cu vârsta.

Multi barbati au o incapacitate intermitenta de a obţine sau de a păstra o erecţie. De obicei, este un rezultat al tensiunii, oboselii, nervozitatii, tulburărilor depresive, sau consumului crescut de alcool. Cauzele fizice ale impotentei pot include:

• Tensiunearteriala anormala

• Niveluri crescute de colesterol

• Diabet zaharat

• Efecte secundare ale unro produse farmaceutice

• Abuzul de droguri şi de alcool

• Fumatul

 

Abordarea sterilitatii cu tratamente naturale

Pentru cuplurile care incearca sa aiba un copil, abordarea problemei de sterilitate poate fi una dificila. Testele de sarcină negative care se repeta pot fi devastatoare iar speranta se poate epuiza după luni de aşteptări. Şi, în timp ce există multe opţiuni de tratament medical disponibile exista si multe tratamente naturiste pentru sterilitate, care pot  ajuta, de asemenea.

Unele obiceiuri din stilul de viata pot fi de fapt cauza de sterilitate. De exemplu, fumatul este periculos atât pentru bărbaţi cât şi femei. Otrava care este conţinută în nicotina din ţigări este absorbita foarte repede in sange si de acolo calatoreste in fiecare sistem al corpului, inclusiv sistemul de reproducere. Fumatul poate dăuna cantitatii de sperma si afecteaza, de asemenea, sperma care a plecat. Buna circulaţie a sângelui este importantă atât pentru capacitatea de a concepe a femeii,m dar şi pentru capacitatea barbatului de a produce sarcina, iar fumatul interfereaza cu circulatia sangelui mai mult decât orice. Orice cuplu care se confruntă cu probleme de sterilitate este întotdeauna sfătuit să renunţe la fumat înainte de a face orice altceva.

Exista multe plante care, de asemenea, par să abordeze sterilitatea, prin echilibrarea nivelurilor de hormoni şi, de asemenea, prin calmarea ambelor persoane. Aceste remedii pe baza de plante includ Cohosh negru si ginseng siberian. Ginseng pare a fi mai eficient, deoarece susţine fluxul de sange sanatos pentru toate părţile corpului, inclusiv pentru sistemul de reproducere. Zincul este, de asemenea, găsit în concentraţii foarte mari şi activ în întregul sistem de reproducere masculin la bărbaţii sănătoşi.

Vitamina B ajuta la producerea de hormoni anti stres, scade tensiunea arteriala si imbunatateste fluxul de sange in tot corpul uman. Vitamina E furnizeaza oxigen la inima si alti muschi din organism si imbunatateste circulatia. Potasiul este esenţial pentru echilibrul lichid în organism. Aminoacizii sunt componente esenţiale ale enzimelor, hormonilor si fluidelor corporale.